Zapewne niektórzy pamiêtaj± jeszcze intro do przygód Gimpmana, sprzed paru lat. A je¿eli nie znacie, zapraszam tak¿e do obejrzenia tego intra tu, bo jest to wstêp do filmu i jednocze¶nie pocz±tek. No i co tu du¿o wiêcej pisaæ? Mo¿e o za³odze, Scenariusz nale¿y do Kanosha ... no mo¿e Calosha (prawdopodobnie obaj pisali sceniariusz). To tyle.
Punkty: 666667056
Wys³any: 2008-05-05, 13:15
To.. to ¿yje? 'auo...'
Có¿, dam edita po ¶ci±gniêciu o/
Quaz_69 [Usuniêty]
Punkty: 666667056
Wys³any: 2008-05-05, 13:47
O [cenzura] Zar±bisty film :P Jak to wszystko zrobi³e¶ Super faby³a i w ogó³e bardzo dobry monta¿ intro i muzyka tez Najlepszy by³ ratownik, który nie umie p³ywac... :P
Scenariusz: Do¶æ klasycznie po hollywoodzku. Bardzo podoba mi siê motyw dwóch bohaterów. Mo¿na bêdzie w przysz³o¶ci ogl±daæ akcje z dwóch perspektyw. Sam odcinek ma do¶æ krótk± acz dopracowan± fabu³ê. Wprowadza on bohaterów, pokazuje o czym serial bêdzie i ukazuje ciekawe w±tki. Dopracowane s± te¿ kwestie humorystyczne co niew±tpliwe jest du¿ym plusem. Co najwa¿niejsze jednak, zosta³ przerwany w dobrym momencie. ¦ledztwo w toku, nowy bohater w akcji, nie wyja¶nione sprawy. To wszystko dodaje nutkê napiêcia i dodaje smaczku w oczekiwaniu na nastêpny odcinek.
Intro: Kocham ten motyw z nowoczesnych seriali „sponsorzy” -> wprowadzenie -> intro. Bardzo zgrabnie to wygl±da. Je¶li chodzi o motyw z „Polskie Ko³o Serialowe” to naprawdê trzeba przyznaæ wygl±da to ¶wietnie. Zw³aszcza to oparcie na literach pod koniec. Litery 3D (Open FX ?) wygl±daj± do¶æ schludnie, mo¿na siê najwy¿ej przyczepiæ do spadania wyrazu „Stunterskie” ale wiadomo, ¿e takie szczegó³y s± trudne do zrobienia. Dobrze, ¿e wstawi³e¶ postaæ z serialu, a nie jak±¶ pierwsz± lepsz±. Je¶li chodzi o to prawdziwe intro to równie¿ zas³ugujesz na uznanie. Naprawdê pierwsza scena intra z widokiem na LS wygl±da wspaniale. Nastêpnie wybuch z uciekaj±c± postaci± – równie ¶wietny! Mo¿na siê trochê przyczepiæ do pracy kamery w scenie z samochodem, ale jest to ma³o zauwa¿alne wiêc luzik :P Ca³y, typowy motyw z pokazywaniem postaci i nastêpnie wyskakiwanie napisu z imieniem wyszed³ ci naprawdê bardzo dobrze. Przyjemnie siê do ogl±da. Pó¼niej znów brzydka praca kamer± przy policjancie, ale wiadomo ¿e ma³o kto potrafi to dobrze nagraæ (bearot) Ostatni scenka z intra równie¿ fajna. Tu jest bardzo dobro praca kamer±, natomiast brakuj mi jakiego¶ dope³niaj±cego napisu. Za to ma³y minus. Warto równie¿ wspomnieæ o motywie przed intrem. Jest to kolejny dopracowany i przemy¶lany element filmu. Wkomponowane kolory, fajna praca kamer± oraz napisy „scenariusz” i „re¿yseria” powoduj±, ¿e przygl±daniu siê nie nudzisz, a z przyjemno¶ci± ogl±dasz.
Main:
Praca kamer±: W paru momentach do¶æ kiepska, ale ogó³em na bardzo wysokim poziomie. Nie robi³e¶ tu scriptingu co o dziwo dla mnie jest plusem. Jak ta kamera by ci±gle lata³a to by³o by to ma³o ciekawe, a tak jest na co popatrzeæ.
Imiona bohaterów: Dziwne. Gimpman? Nie do koñca rozumiem co to znaczy. Zieloniutki i jego prawdziwe imiê s± nawet spoko Roger Bambus ¶rednio mi siê podoba. Wiadomo, ¿e imiona s± ma³o wa¿nym elementem, i s± w³a¶ciwie w³asn± wol± scenarzysty, ale nikt nieche ogl±daæ filmów z imionami typu „Debil Kaczka” etc Dlatego za u¿yte tu mogê daæ zas³u¿ony plus.
Dialogi: Nie lubiê IVONY jednak jest to chyba jedyny syntezator mowy który jest w miarê sprawny. Same dialogi s± naprawdê fajne. Przyjemne do s³uchania, a nie jakie¶ „kur*a” co drugi wyraz. Niestety IVONA czytaj±c nie ukazuje ca³ej syntesencji dialogów, ale przynajmniej u¿y³e¶ pe³nej wersji co bardzo u³atwi³o s³uchanie. Musze przyznaæ, ¿e o ile zazwyczaj filmy z IVON¡ wy³±czam po paru sekundach, to ten akurat naprawdê dobrze siê s³ucha³o.
Tekstury: Tekstury czyli wygl±dy i dobranie postaci, samochodów etc. Jest on solidny i dok³adnie przemy¶lany. Psychopata wygl±da jak prawdziwy psychopata, bohater wygl±da jak ped… znaczy jak prawdziwy bohater, zieloniutki jest ubrany na zielono i je¼dzi zielonym samochodem. Dodatkowo osoba topi±ca siê nie topi siê w ubraniu! Eureka! Samochody policjantów s± nowoczesne, fura Gimpana jest jaka jest :P. Gangi wygl±daj± jak gangi. Dealer jak dealer, ubrany w dres i bluzê. Jednymi s³owy wszystko jest ¶wietnie przemy¶lane i dopracowane.
Soundtrack: Chyba najlepszy element filmu. Jest parê g³upich kawa³ków, ale muzyka w tle (podczas dialogów i pe³nej akcji) jest naprawdê ¶wietna! Nie czyta³em ca³ych napisów koñcowych wiêc nie jestem pewien czego u¿y³e¶, ale wiem, ¿e by³ Celldweller, Lostprohets i muzka brzmi±ca jak z Runway 2 lub Jack’a Orlando. Efekty d¼wiêkowe znowu ¶wietne. Jak akcja toczy siê na pla¿y to toczy siê na pla¿y nie w lesie, wiêc s³ychaæ mewy i wodê. Jak w pobli¿u jest policja to s³ychaæ radiowozy. Jak strzelaj± to s³ychaæ strza³y, jak kto¶ spada to krzyczy. Dodatkowo, jak kto¶ rozmawia przez telefon, to s³ychaæ jego g³os inaczej, natomiast jak jest scena gdy Roger siê do³uje (naprawdê ¶wietna scena, moja ulubiona wraz z momentem na wie¿y w LS) to g³os pracodawcy równie¿ jest inny ni¿ by³ wcze¶niej. Sam soundtrack podwoi³ albo i potroi³ efekt filmu. Jest one niesamowicie przyjemny i znakomicie dobrany! Cudo!
Edycja: Znakomita! W³a¶ciwie wszystkie powy¿sze elementy odnosz± siê do tego, ale warto to i owo wspomnieæ. Sam nie wiem co tu napisaæ. Edycja mo¿e nie jest najbardziej boska na ¶wiecie, ale jest nie w±tpliwie kolejnym solidnym elementem filmu. Ramka, kolory, przej¶cia scen, i dobre wkomponowanie wszystkich elementów naprawdê (du¿o u¿ywam tego wyrazu) zas³uguj± na pochwa³ê. Jako¶æ jak na 16min i 150MB jest równie¿ dobra.
Dopracowanie (szczegó³y): W wiêkszo¶ci przypadków znakomita, ale przyczepie siê do jednego momentu :P 09:41.. tak tak! Ja to zauwa¿y³em! Muahahahahha!
Ocena ogólna: Najlepszy polska produkcja z GTA SA, która nie jest filmem stunterskim. Nie wiem czy mo¿e nie tylko z GTA ale i ogólnie z gier! Z wielk± niecierpliwo¶ci± czekam na wiêcej!
Wiek: 33 Do³±czy³: 7002 dni temu Posty: 906 Sk±d: Jelenia Góra
Punkty: 2530
Wys³any: 2008-05-05, 14:46
Oj, nie spodziewa³em siê ¿e co¶ przebije Wac³aw Ranger, który jest prawie równie ¶wietny jak owa produkcja. Od dzi¶ jest prawie równie ¶wietny. Znakomita edycja, fabu³a, humor, i systko!. Na pocz±tku my¶la³em ''znów kto¶ odkopa³ temat z trailerem''. Ale po chwili zczai³em ¿e to jednak tak wyczekiwany odcinek .
10-/10 , czekam na kolejne czê¶ci. Brawo, respekt!.
Wiek: 39 Do³±czy³: 6784 dni temu Posty: 665 Sk±d: Bartoszyce
Punkty: 511
Wys³any: 2008-05-05, 15:56
Wow! Bardzo ¶wietny film! Nie wierze, ¿e zrobili¶cie co¶ takiego. Ekstra fabu³a! Monta¿ rewelacyjny niczym monta¿ z jakiego¶ serialu/filmu np. M jak mi³o¶æ Piêkny serial, z przyjemno¶ci± czekam na drugi odcinek!
Mam pytanie do re¿ysera: Ile zaje³o Wam wykonanie tego filmu? Chodzi mi o ca³okszta³t.
Wiek: 33 Do³±czy³: 7016 dni temu Posty: 349 Sk±d: Sosnowiec
Punkty: 1102
Wys³any: 2008-05-05, 16:17
YAY!! Jednym s³owem: wspania³e!
Intro: Mi siê podoba³o, pokazani wszyscy aktorzy, u³amki scen i to chyba starczy.
Main: Nie wiem, nie wiem(...), polecam siê na przysz³o¶æ - hahaha teksty tego rodzaju
zrzuca³y mnie z krzes³a. Monta¿ by³ bardzo fajny, dopasowane efekty oraz muzyka.
Dobranie aktorów, samochodów i animacji jest tak¿e ¶wietne!
Tak jak powiedzia³ Kukiel w 09:41 by³o jedno niedopracowanie, ale ja zauwa¿y³em tylko
jedno, reszta by³a QL.
Bardzo fajnie zrobione.Wolê nie my¶leæ ile pracy to kosztowa³o ; ) .
Teksty zabawne momentami mniej czasem bardziej,ale ogólnie jest ¶miesznie.Podk³ad muzyczny te¿ fajnie dopasowany [intro ala chuck norris wymiata] reszta te¿ porz±dnie wpasowana.Ogólnie to czekam na nastêpny odcinek.
9+/10 !
edit: Jakby g³osy by³y pod³o¿one, bez u¿ycia ivony to by³oby bosko. ;]
Ostatnio zmieniony przez Dash 2008-05-05, 17:12, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum