Wiek: 32 Do³±czy³: 7003 dni temu Posty: 1473 Sk±d: Wroc³aw
Punkty: 2727
Wys³any: 2009-07-10, 22:06 Sprzêt - FPS
Witam.
Otó¿ mam pytanie, ale ni h000ja nie mogê doj¶æ do odpowiedzi.
Zakupi³em ostatnio nowe czê¶ci do komputera co zmusi³o mnie do przerzucenia siê na system 64-bitowy. Postanowi³em tym razem sprawdziæ co i jak z t± Vist±.
Niestety po odpaleniu San Andreas i oczekiwaniu na zobaczenie co najmniej "setki" w lewym górnym rogu ekranu na maksymalnych detalach widzê 50-60.
Na wcze¶niejszej konfiguracji PC mia³em prawie zawsze 70-80, a dopiero na najmniejszych detalach FPS'y dochodzi³y do 100.
Zastanawia³em siê ju¿ trochê nad tym, i mo¿liwe, ¿e jest to spowodowane systemem operacyjnym Vista, ale po d³u¿szych przemy¶leniach, wzi±³em pod uwagê podzespo³y komputera. A wiêc:
Punkty: 2110
Wys³any: 2009-07-10, 23:20
IwNinG równie¿ ma o jakie¶ 10-15 fps mniej na Viscie ale nie jestem w stanie powiedziec dlaczego. Mam zainstalowanego windowsa xp i viste, ale xp jest szybszy dlatego z niego korzystam. Je¿eli chcia³by¶ nawi±zaæ konwersacjê z IwNinGiem odwied¼ nasz± klanow± stronê (nie chcê dostaæ warna- link na pm) lub podam Ci tutaj jego gg.
Wiek: 34 Do³±czy³: 6749 dni temu Posty: 470 Sk±d: Ostro³êka
Punkty: 460
Wys³any: 2009-07-11, 08:31
Ja to te¿ nie wiem jak to jest z tymi FPSami. Ja mam kompa jakiego mam, FPS czaaaasem dojdzie mi do 100. I co ciekawe na max detalach, a jak zjadê z detalami ni¿ej czyli na s³absze to i FPS mam mniej. Mam winde xp i nie wiem o co chodzi. Przecie¿ powinno byæ tak, ¿e jak zmniejszam wymagania to i FPS wiêcej, a u mnie im mniejsze wymagania, tym mniej FPS.
Wiek: 34 Do³±czy³: 6809 dni temu Posty: 48 Sk±d: ¦wierklaniec
Punkty: 470
Wys³any: 2009-07-11, 10:56
Samo podkrêcenie procka o 300 MHz za duzo nie da. Dla GF8600GT 2x 2,2GHz bylo wystarczaj±co duzo, jednak gdy zamontowa³es juz ta nowa karte to jest jednak troche za malo.
Wydaje mi sie ze procesor jest za slaby dla tej nowej karty. Najlepszym sposobem aby to sprawdzic jest zamontowanie z powrotem starej karty graficznej i sprawdzic ile bedzie FPS'ów. Jak bedzie tyle samo co na tej nowej to niestety procesor bedzie do wymiany, a jak mniej to trzeba poszukac najnowszych sterownikow albo cos.
W moim przypadku jest tak samo: mam ta sama karte graf. (tego GeForce'a) i procesor jednordzeniowy 3GHz, i mam max 70FPS :/ W miescie liczba sie waha od 40-60, dlatego ze przez slaby procek, karta nie moze dac z siebie wszystkiego.
Wiek: 32 Do³±czy³: 7003 dni temu Posty: 1473 Sk±d: Wroc³aw
Punkty: 2727
Wys³any: 2009-07-11, 12:53
Czyli, ¿e mam zmieniæ procesor, czy lepiej zainstalowaæ 'eka, bo mój bud¿et niestety zosta³ nadszarpniêty do granic mo¿liwo¶ci przez kartê graficzn±. Ale je¶li zmiana na 'eka nic nie da to muszê zacz±æ zbieraæ na procesor...
Wys³any: 2009-07-12, 11:17
Hmmm ja tam Viste mia³em tyle, ¿e na laptopie i nie polecam. Co do systemu 64 bit to te¿ nie jestem znawc± w tej¿e dziedzinie, lecz s³ysza³em, ¿e jak ju¿ porównywaæ 64 i Viste 64 to podobno Vista lepiej siê sprawdza, ale nie wiem nie wnikam, mówiê tylko to co s³ysza³em.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum