Wiek: 37 Do³±czy³: 7308 dni temu Posty: 2607 Sk±d: Bia³ystok
Punkty: 39724
Wys³any: 2013-04-16, 23:35 Bezpieczeñstwo danych u¿ytkowników
WA¯NE!
Z powodu alarmowanej ju¿ wcze¶niej kradzie¿y bazy danych forum, konta u¿ytkowników, którzy nie zmienili has³a od 1.08.2010r s± nara¿one na w³amania.
Apelacja o zmianê hase³ do kont jest widoczna w ka¿dym dziale forum (temat "Has³a - UWAGA, WA¯NE!"). Sprawa jest o tyle aktualna, ¿e internetowi przestêpcy, którzy wykradli dane forum, znaj± has³a do kont u¿ytkowników sprzed 1.08.2010r i notorycznie w³amuj± siê na konta tutaj i na forum GTAStunting.net.
Apelujê do wszystkich u¿ytkowników:
Kto do tej pory tego nie zrobi³, proszê zmieniæ has³a do kont na forum PKS i wszêdzie, gdzie by³y u¿ywane te same has³a, co tu.
Administracja PKS.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2013-04-17, 15:53, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Wys³any: 2013-04-17, 17:24
By³em zmêczony. Przygotowywa³em projekt na studia, i mia³em ju¿ koñczyæ. I wtedy dowiedzia³em siê o w³amaniach na GTAStunting na konta kolegów z PKS.
Dziêki, ¿e poprawi³e¶, Mariuszu.
Punkty: 4510
Wys³any: 2013-04-17, 18:38
Spoko, sam nie zauwa¿y³bym gdyby Poti nie napisa³
Szkoda ¿e po tak d³ugim okresie odk±d zwiniêto st±d bazê danych w nieodpowiednie rêce ma³o kto pamiêta o chronieniu swoich kont i regularnej zmianie hase³. Warto zadbaæ o swoje bezpieczeñstwo w sieci
Wiek: 35 Do³±czy³: 6722 dni temu Posty: 110 Sk±d: ~ Olkusz
Punkty: 990
Wys³any: 2013-04-17, 19:21
Ja u¿ywam do ka¿dego konta tego samego has³a tyle ¿e w innej kombinacji cyfry ze s³owem.
A do najwa¿niejszych kont: steam, mbank, paypal u¿ywam dwóch s³ów przeplecionych swoim numerem pesel wiêc ja mam gdzie¶ zmianê has³a bo nie jestem niedorajd± który ma jedno has³o do wszystkich kont i zaczyna siê baæ gdy szerz± siê wycieki baz danych
Punkty: 680
Wys³any: 2013-07-27, 12:22
bullshit, ju¿ od kilku lat nie mam tej waszej bazy danych :P chyba macie nowego hakera, który znowy wykrad³ wam mysql'a. mnie ju¿ to nie krêci, mam o wiele ciekawsze rzeczy do roboty. ewentualnie mexi siê nudzi
Wys³any: 2013-07-27, 18:36
Robimy, co mo¿emy, aby zapewniæ bezpieczeñstwo danych u¿ytkowników. Tamten przeciek spowodowa³ powa¿ne skutki, nawet po tak odleg³ym incydencie. Mam nadziejê, ¿e uda³o siê ju¿ za¿egnaæ dawny przeciek.
Jest to te¿ lekcja, ¿e nie mo¿na ufaæ ludziom, znanym powierzchownie przez internet, nawet na naszym starym, dobrym forum. To by³ spory cios w plecy dla nas: u¿ytkowników forum Polskiego Ko³a Stunterskiego i administracji, poniewa¿, i¿ starali¶my siê jak najlepiej, zawiedli¶my siê ufaj±c, zdaje siê znanym osobom.
Punkty: 680
Wys³any: 2014-04-17, 16:00
Cytat:
Robimy, co mo¿emy, aby zapewniæ bezpieczeñstwo danych u¿ytkowników. Tamten przeciek spowodowa³ powa¿ne skutki, nawet po tak odleg³ym incydencie. Mam nadziejê, ¿e uda³o siê ju¿ za¿egnaæ dawny przeciek.
Jest to te¿ lekcja, ¿e nie mo¿na ufaæ ludziom, znanym powierzchownie przez internet, nawet na naszym starym, dobrym forum. To by³ spory cios w plecy dla nas: u¿ytkowników forum Polskiego Ko³a Stunterskiego i administracji, poniewa¿, i¿ starali¶my siê jak najlepiej, zawiedli¶my siê ufaj±c, zdaje siê znanym osobom.
To nie kwestia zaufania, tylko dziur w zabezpieczeniach. Z tego co pamiêtam wasz soft co 24h robi³ backup mysql do katalogu na FTP, który w ogóle nie by³ zabezpieczony. Pobiera³em te bazê danych jak zwyk³y plik. Wiêc nie wiem co mia³o do tego 'zaufanie'.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum