Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Z do¶wiadczenia...
Autor Wiadomo¶æ
VIP|Michu 
Przyjaciel

Do³±czy³: 6986 dni temu
Sk±d: Jelenia Góra

Punkty: 2530
Wys³any: 2008-07-01, 18:22   Z do¶wiadczenia...

Cze¶æ, dzi¶ postaram siê opisaæ wam moje prze¿ycia, techniki, i przekazaæ troszkê mojej wiedzy na temat stuntingu. No i po pierwsze... po co ?. Niektórzy stuntuj± bo to lubi±, niektórzy dla szpanu, inni z przymusu a jeszcze inni dla jaj. Ka¿dy jednak ma swoje przyczyny, jednak najwa¿niejszymi s± moim zdaniem popularno¶æ, chêæ wykazania siê i przyjemno¶æ. Popularno¶æ... w³a¶nie, ¿eby to osi±gn±æ trzeba jednak trochê popracowaæ. Ale kiedy ju¿ zrobimy porz±dny stunt movie, mi³o bêdzie popatrzeæ na pozytywne komentarze pod nim. Przyjemno¶æ, cholera przyjemno¶æ !?. Ile to razy dostawa³em nerwicy przy robieniu jakiego¶ stunta, ile razy wyl±dowa³em stunt, i spad³em z dachu, czy bilboardu, czasami te¿ wyjecha³o mi jakie¶ auto zagradzaj±c mi drogê a ja z wdziêkiem uderza³em w nie, a po moim pokoju rozlega³ siê tylko g³os ''Kur*a maæ, ja pier* co za ****'' i inne. Czasami te¿ towarzyszy³ temu d¼wiêk solidnego uderzenia piê¶ci± w biurko, czy te¿ klawiaturê. Choæ, ¿eby nie by³o... zdarza³o mi siê to rzadko, czê¶ciej po prostu wy³±cza³em grê, albo próbowa³em dalej i dalej...
No w³acha, czy¿ nie piêkne jest kiedy po wielu próbach, czasami kilku godzinnych, a nawet dniach wkoczymy na ten zasrany dach. Banan na twarzy zapewniony, ewentualnie te¿ mo¿emy krzykn±æ co¶ w stylu ''O w mordê, uda³o siê, no ja pier! nie wierzê'', mo¿emy te¿ pobiegaæ po pokoju z rado¶ci. Pamiêtajmy jednak o zapisaniu replaya.
Na pocz±tku, kiedy zaczynamy stuntowaæ dobr± publik± s± nasi koledzy z podwórka czy szko³y, mog± te¿ byæ to rodzice (czego ja nie stosowa³em, ale pozdro dla Mewki ;*), dziadek, babcia, kot lub chomik. W pó¼niejszym czasie mo¿na siê pochwaliæ na forach dyskusyjnych, zaczynaj±c od jakich¶ ''cool klanów SAMPA'' po gtastunt.net, na gtastunting.com koñcz±c.
Najwa¿niejsze s± praktyki, czym wiêcej tym lepiej. Ogl±dajmy zatem du¿o filmów, szukajmy nowych miejscówek... Najgorszym b³êdem jaki pope³niaj± ¶wie¿aki, to kserowanie po kolei stuntów z filmów takich jak Amped, i podobnych. Nie, nie na tym to polega, bo jak widzê po kolei stare stunty, to wy³±czam film natychmiastowo, wystawiaj±c ocenkê 1, ew 2. Z czasem coraz trudniej znale¼æ jakie¶ dobre miejscówki, ale uwierzcie ¿e je¿eli troszkê pomy¶limy zawsze co¶ siê znajdzie. Wystarczy stan±æ w jednym miejscu i siê porozgl±daæ, popatrzeæ na jaki¶ dach a pó¼niej porozgl±daæ siê nad mo¿liwymi stuntami, a uwierzcie znajdzie siê ich du¿o. Stunting to nie tylko wybicie od murka motorem, to tak¿e masa innych mo¿liwo¶ci.
Jak dobrze wiecie, a mo¿e i kurde nie, moj± ulubion± kombinacj± jest Infernus + Czo³g. Czyli tak zwany TankBump (TB). Mo¿e to byæ drop bump, czy te¿ double bump. Wiele osób pyta³o siê mnie jak ustawiæ ten zasrany czo³g, a ¿eby ten Infernus tak wysoko skaka³. Po pierwsze pamiêtajmy o hydraulikach, auto ma je mieæ w³±czone, a podczas wybicia powinni¶my podnie¶æ przedni± czê¶æ auta do góry, efekt jest 2x lepszy. Co do czo³gu, po prostu ustawiamy go ''na oko'' (tak wiem, na oko to ch³op w szpitalu zmar³), zapisujemy jego pozycje, i próbujemy, jak wreszcie auto bêdzie siê w miare dobrze wybijaæ mamy pozycje do ustawienia czo³gu natychmiastowo, np na nastêpny dzieñ :) . Jak wiecie te¿, bardzo lubiê lataæ hydr±, czasami baardzo nisko ziemi i przez w chu cholerê niskie tunele. Po prostu musimy mieæ dobre wyczucie samolotu, a tak¿e ''swobodê'' w prowadzeniu go. Jak wiemy domy¶lne ustawienia sterowania w GTA San Andreas s± troszku do bani, przybli¿ê Wam mój konfig :
Strza³ki - Do przodu, hamulec, wsteczny, prawo i lewo.
Ins 0 - Podskok na rowerze
PgUp9 - Tapowanie
Pg6 - Podnoszenie ko³a
PgDn3 - Obni¿anie tylnej czê¶ci infernusa (przy w³±czonej hydraulice)
Shift - Podskok taxówk±
Prawy przycisk myszki - Hamulec rêczny
No i to wszystko, takie najwa¿niejsze. Od zawsze stuntowa³em na tym konfigu, jest podobny do domy¶lnego w gta VC.
Stunting nie jest rzecz± trudn±, wiele osób mówi nawet ¿e do tego nie trzeba skilla tylko czasu, owszem trochê w tym prawdy jest, ale jednak skill jest potrzebny. Czym wiêcej gramy tym bardziej mamy opanowanie prowadzenie, RAD'owanie, korygowanie w locie motoru czy auta, a tak¿e zdolno¶æ oszacowania czy stunt w ogóle jest mo¿liwy. Ja zaczyna³em cienko, cieniutko. Jednak z czasem by³em coraz lepszy i lepszy, aby osi±gn±æ taki poziom jaki osi±gn±³em i zakoñczyæ karierê. Mog³em stuntowaæ dalej, ale no có¿ tak wysz³o. Jednak jestem zadowolony, osi±gn±³em to co chcia³em. Zawsze chcia³em byæ w PKS, normalnie to by³o moje marzenie, teraz chyba nawet bym audycji nie musia³ dawaæ :P. Stunting Society, to by³ na prawdê dobry wybór. Nie ¿a³ujê tego, osi±gneli¶my du¿o, ale to dopiero pocz±tek.
Najwa¿niejsz± rzecz±, aby co¶ potrafiæ. jest trening i jeszcze raz trening. Pamiêtajcie o tym, sam skill do nas nie przyjdzie, trzeba go szlifowaæ. Nie ka¿dy te¿ bêdzie dobrym stunterem, do tego potrzeba du¿o czasu, nerwów...
Je¿eli co¶ nie wychodzi, nie poddawajmy siê. Próbujmy i próbujmy a¿ wyjdzie...
Ostatnio zmieniony przez Michu 2008-07-01, 18:51, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

Aro 
Aktywny amator

Do³±czy³: 6749 dni temu

Punkty: 0
Wys³any: 2008-07-01, 18:34   

Fajne mia³e¶ prze¿ycia ;) Te¿ mam co¶ takiego, ¿e te kur** po pokoju, ale jak siê domy¶lam na pewno ka¿dy to ma :P Jak siê co¶ uda to nie mogê wytrzymac, oczywi¶cie, gdy jest to tylko bardzo dobry stunt jak dla mnie... Dziêki za trochê wiedzy o stuntingu, na pewno siê przyda ^^

Mariusz 
Moderator
sex

Do³±czy³: 6873 dni temu
Sk±d: prawiePoznañ

Punkty: 4510
Wys³any: 2008-07-01, 18:48   

Nie pojmujê jak w czym¶ takim jak stunting pada has³o "skill". N00b zrobi stunt dla experta a expert nie zrobi dla n00ba i tak ko³o siê bêdzie zataczaæ. Niektórzy jak to by³o wspomniane stuntuj± dla jaj (cze¶æ R*God).

Moje ustawienie:

LPM: Gaz
PPM: Hamulec
WS - podnoszenie/obni¿anie ko³a
AD - skrêt w lewo skrêt w prawo
E/ROLKA - klakson
SHIFT - podskok rowerem

I to tyle, wiêcej mi do szczê¶cia w stuntingu nie potrzeba. Jak mam czas i chêæ to zrobiê co¶ naprawdê fajnego albo nie, taka jest moja opinia.

VIP|Mewka 
Przyjaciel

Do³±czy³: 6951 dni temu
Sk±d: STM

Punkty: 1370
Wys³any: 2008-07-01, 18:51   

Przeczyta³em ca³e!?!?! uf... Dziêki za p0zdr0 xP
To kiedy Michu return? Mo¿na rzec, ¿e praktycznie z ca³ym postem siê zgadzam, tylko z niego nie wynika, ¿e musia³e¶ koñczyæ ;) Móg³by¶ siê ci±gle rozwijaæ, jak ja i by¶my zrobili WW3 :) : (to ju¿ nie wróci...).

>>Database<<

Dash 
Wymiatacz

Do³±czy³: 6762 dni temu

Punkty: 57587
Wys³any: 2008-07-01, 19:19   

Nauka z tego mo¿e nie p³ynie, ale jest to twoja "historia" . Fajnie siê to nawet czyta i z zainteresowaniem. Ja traktujê stunting tak samo jak r*god , "dla jaj" , nie siedzê po nocach katuj±c jednego stunta, Stuntujê zazwyczaj z nudów kiedy wracam ze szko³y i nie chce mi siê nigdzie i¶æ , czyli kiedy mam przys³owiowego Lenia.
Co do tego "skilla" , to jednak trzeba go mieæ i to du¿ego ¿eby zrobiæ co¶ ¿eby inni mogli pozazdro¶ciæ.Przyjemno¶æ ? hmm.. To siê ³±czy ze skillem bardzo poniewa¿ je¿eli ma kto¶ wysokiego skilla to np. Nie satysfakcjonuje go p2b czy b2grind lecz dla kogo¶ z mniejszym skillem to jest w³a¶nie to z czego mo¿e byæ dumny.
Ja ze swojego przyk³adu wiem ¿e ¶wiatow± s³aw± stuntingu nie bêdê nigdy, wiem mo¿e to i z³e podej¶cie ale tak jest, traktuj±c stunting jako zabawê nie osi±gnie siê wiele, trzeba jednak nad tym trochê popracowaæ i wysiliæ siê , a mo¿e wtedy siê osi±gnie to co osi±gn±³ Michu lub inne s³awy stuntingu.
Tyle odemnie ;)

Skamer 
Ja tu tylko sprz±tam
Margines Stuntingu

Do³±czy³: 7208 dni temu
Sk±d: Kraków

Punkty: 666626588
Wys³any: 2008-07-01, 19:33   

Ciekawie, d³ugo, jednak nic nowego siê nie dowiedzia³em (rozczarowanie). W moim przypadku stunting jest typowym hobby, czyli rzecz± któr± robie dla przyjemno¶ci. Nigdy nie bawi³em siê w prze¶ciganiu do bzdurnych tytu³ów jakim s± "Najlepszy stunter", dla mnie to ca³kowita paranoja. Jakby nie patrzeæ, mnie jako stunterowi pomog³a 1 rzecz: Cierpliwo¶æ. W³a¶ciwie bez cierpliwo¶ci powsta³aby tylko jedna moja produkcja (pierwsza i ostatnia zarazem). W stuntingu denerwuje siê tylko w 1 momencie xD :
Gdy zabraknie mi bardzo niewiele do wykonania jakiegokolwiek trudnego trika. Tak to naogó³ nie ekscytuje siê, nie rzucam miêsem, nie marnuje r±k na walenie w biurko/klawiaturê ; nie muszê. Gdy jestem wkurzony to ostatni± rzecz± jak± bym zrobi³ to poszed³ stuntowaæ.
Wg mnie aby byæ dobrym stunterem wystarczy:
Cierpliwo¶æ 40 %
Czas 50 %
Skill / dobry komputer : 10%

Nie wiem sam czy sta³em siê osob± popularn± w ¶rodowisku stunterskim; byæ mo¿ê... jednak przyznam wam, ¿e to nie przynios³o mi nic dobrego x) .
Sam osi±gn±³em to co chcia³em (a nawet ponadto ; O )... wiêc móg³bym teraz spokojnie odej¶æ...

DeadMan 
Maniak postów

Do³±czy³: 6959 dni temu
Sk±d: www.wroclaw.pl

Punkty: 26725
Wys³any: 2008-07-01, 20:07   

Mo¿e to co napisa³e¶ nie nauczy³o mnie czego¶ nowego, ale mi³o siê czyta³o :P

Jestem obecnie stunterem "z przymusu". Sam siê do tego zmuszam :P
Rzadko w³±czam GTA, a je¿eli ju¿ to nie na d³u¿ej ni¿ 1h. Bardzo ³atwo przychodzi mi znalezienie nowego spota, ale gorzej z wykonaniem go :P Czêsto pod nosem klnê jak najêty :P Je¿eli ju¿ nie wytrzymujê to polata po pokoju kilka g³o¶nych ku.w, ale to bardzo rzadko. Kiedy¶ bardzo d³ugo mog³em bawiæ siê z jednym stuntem. Teraz po 3-4H spêdzonych przy jednym stuncie wysiadam i GTA idzie w odstawkê na kilka dni. W tym czasie gram w CSS i wy³adowujê siê na botach :D Jedyn± motywacj±, która mo¿e na d³u¿ej trzymaæ mnie przy jednym stuncie to zbli¿aj±cy siê deadline :P

Co do sterów to tak :

w/strza³ka w górê - gaz
s/strza³ka w dó³ - hamulec
a/strza³ka w lewo - skrêt w lewo
d/strza³ka w prawo - skrêt w prawo
num0 - skok na rowerku
num 3 - ko³o up
num6 - tappowanie
rolka - boost
spacja - rêczny
num 8 - przód infa w górê
num 2 - ty³ infa w górê
ctrl - enter the car :) [spróbujcie ustawiæ sobie na rolkê :D graby s± ³atwiejsze ;) ]

NUMy mam po lewej stronie klawiatury (ko³o ESC)

Safari 
Aktywny amator

Do³±czy³: 6684 dni temu

Punkty: 1590
Wys³any: 2008-07-01, 20:55   

Dobrze opisane ja czasami tak sie wku**** ¿e ju¿ musze kupiæ myszkê albo klawiatura le¿y na pod³odze powie ci ,¿e ja te¿ bardzo s³abo zaczyna³em podnieca³em siê ,¿e wskoczy³em na kasyna albo co¶ zawsze mia³em problem z grindami gdy¿ nie potrafi³em trafiæ na p³otek czy murek. Zaczyna³em strasznie s³abo jak ju¿ wspomnia³em wcze¶niej ale wyci±gn±³ mnie z tego mój kolega Kafel :) on pokaza³ mi to 4um a z t±d wyp³ywa³y nowe filmy i posty w sb. Na pocz±tku by³em nie ¶mia³y czu³em siê dziwnie ba³em siê akceptacji ze strony innych ale zrozumia³em ,¿e nie trzeba siê baæ. :)

Dziêki Michu za opisanie tej histori da³a mi du¿o , wrêcz wiele do my¶lenia :)

~PKS|Raziel 
PKS Team

Do³±czy³: 7212 dni temu
Sk±d: Myczków

Punkty: 7309
Wys³any: 2008-07-01, 21:35   

Dla mnie najwygodniejszym rozstawieniem klawiszy jest : strza³ki do kierowania, w/s do tapowania itp. Spacja do hamowania, przycisk delete do podnoszenia przedniej hydraulik, end do w³±czenia/wy³±czenia hydrauliki, lewy ctrl. do strza³u, prawy do skoku, h do boostowania (choæ czasem prze³±czam na "end" ) no i praktycznie tyle. Ta kombinacja jest chyba najlepsz±. Przyjemna, podrêczna... Co do stuntingu, muszê poprzeæ Skamera. Co prawda, dodam pewien aspekt. W stuntingu prócz umiejêtno¶ci jest potrzeba DUUU¯O szczê¶cia. Ka¿dy stunt, jak zrobiê b±d¼ wymy¶le, jest zainicjowany odrobin± szczê¶cia. Gdy rozpoczynamy stuntowanie, przydatne s± ró¿norakie programy, typu crazy Trainer +151 i tym podobne.

Za nied³ugo opisze swoje pocz±tki :)

I dla moich przyjació³!

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych