Poprzedni temat «» Następny temat
Host servera sa-mp
Autor Wiadomość
matt 
Aktywny amator



Wiek: 27
Dołączył: 4612 dni temu
Posty: 165
Skąd: łona matki

Punkty: 2180
Wysłany: 2010-09-01, 01:00   Host servera sa-mp

Yoł Yoł Yoł!

długo się tu nie udzielałem ale mam wenę i chcę pomóc co niektórym którzy zawsze marzyli lub kiedykolwiek chcieli zahostować serverek sa-mp na własnym kompie.

posiadasz w domu ruter lub modem adsl ? masz zewnętrzne IP ale wygląda ono w ten sposób - 192.168.1.2 lub podobny? i gdy wysyłasz je znajomemu kumpel nie może się podpiąć do twojego servera? czy może masz zewnętrzne IP ale jest ono zmienne/dynamiczne?

w dzisiejszym poradniku postaram się objaśnić o co w tym kaman i jak zrobić aby nasz server zaczął działać poza siecią lokalną.

zaczynamy!

Pierwszym krokiem jest sprawdzenie naszego lokalnego IP, wchodzimy w wiersz poleceń i robimy jak na poniższym screenie.



spisujemy sobie ten adres i logujemy się do rutera, w moim przypadku wystarczy wpisać w przeglądarkę następujące IP: 192.168.1.1, tam podajemy login i hasło (jeśli nigdy nie logowaliście się do rutera/modemu w instrukcji lub gdzieś na jego spodzie powinien być login + hasło do rutera/modemu) a następnie szukamy opcji związanej z "DMZ", włączamy ową opcje i wpisujemy w tabelkę nasze lokalne IP tak jak zrobiłem to ja na poniższym screenie.


klikamy ok, zapisujemy i resetujemy ruter/modem

teraz....
Jeśli masz stałe IP wyłączasz lub konfigurujesz zaporę w Windowsie tak aby nie blokowała naszego servera, odpalasz go i wysyłasz adres IP do kumpla aby sprawdzić czy wszytko działa.
UWAGA! nie IP lokalnej sieci tylko IP internetu które możesz sprawdzić wchodząc na stronę : http://whatismyipaddress.com/ natomiast my jeśli chcemy pograć na naszym serverq dodajemy do listy nasze lokalne IP czyli w moim przypadku "192.168.1.2"


Jeśli... posiadasz zmienne/dynamiczne IP możesz zamiast IP użyć hostu oczywiście o ile twój modem/ruter obsługuje taką możliwość.
Teraz nalezą się podziękowania dla panów od SA-MP bo nareszcie pomyśleli i zrobili tak, że nie tylko IP zapisuje się na liście ulubionych serverów ale w wersji 0.3b zapisuje się również HOST! oznacza to że jeśli mamy zmienne IP nie będziemy musieli co chwilkę wysyłać nowego IP znajomym lub dodawać dany host w kółko do listy aby pobrać nowe IP servera.


wchodzimy na nasz modem/ruter i szukamy opcji "DDNS", jeśli posiadamy taką opcje z listy dostępnych domen wchodzimy na jedną z nich i rejestrujemy się + wybieramy sobie jakąś darmową domenę, w moim przypadku lista wygląda następująco :

kiedy zakończymy rejestrację wystarczy skonfigurować nasz host w następujący sposób :

po skończonej konfiguracji zapisujemy zmiany i resetujemy nasz modem/ruter

teraz zamiast rozsyłać swoje IP możesz po prostu podać swój host, ale do swojej listu ulubionych musisz dodać IP sieci lokalnej, inaczej się nie połączysz z serwerem.

mam nadzieje że poradnik komuś pomoże na tym forum.

zabraniam kopiowania cześć lub całości poradnika bez mojej zgody, uszanujcie to.


w razie problemu nie trujcie mi dupy na GG, piszcie w tym temacie.
_________________

Ostatnio zmieniony przez matt 2010-09-05, 16:26, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Drool 
Ja tu tylko sprzątam
...i wynoszę śmieci!



Wiek: 27
Dołączył: 5043 dni temu
Posty: 1530
Skąd: Łomża

Punkty: 666667056
Wysłany: 2010-09-01, 07:25   

Bardzo dobry tut, na pewno przyda się wielu userom! Dzięki z trud włożony w niego, podpinam! :D

Szkoda, że ostatnio na forum takich tematów pojawiało się baaardzo niewiele - ale kto wie, może przełamałeś złą passę? Tak trzymać! :]
 
     
Sedative 
Maniak postów



Dołączył: 3812 dni temu
Posty: 317

Punkty: 1820
Wysłany: 2010-09-05, 17:23   

Tak więc, próbowałem zrobić sobie serwer, lecz już przy 1 punkcie coś nie styka :/

_________________
 
 
     
matt 
Aktywny amator



Wiek: 27
Dołączył: 4612 dni temu
Posty: 165
Skąd: łona matki

Punkty: 2180
Wysłany: 2010-09-05, 17:29   

Sedative napisał/a:
Tak więc, próbowałem zrobić sobie serwer, lecz już przy 1 punkcie coś nie styka :/

Obrazek


ty masz osiedlówke? jeśli nie, to kto jest twoim dostawcom?
_________________

 
     
Sedative 
Maniak postów



Dołączył: 3812 dni temu
Posty: 317

Punkty: 1820
Wysłany: 2010-09-05, 17:29   

matt napisał/a:
Sedative napisał/a:
Tak więc, próbowałem zrobić sobie serwer, lecz już przy 1 punkcie coś nie styka :/

Obrazek


ty masz osiedlówke? jeśli nie, to kto jest twoim dostawcom?


Mam neostrade 2mb, mam zmienne ip+router.
_________________
 
 
     
matt 
Aktywny amator



Wiek: 27
Dołączył: 4612 dni temu
Posty: 165
Skąd: łona matki

Punkty: 2180
Wysłany: 2010-09-05, 17:31   

Sedative napisał/a:
matt napisał/a:
Sedative napisał/a:
Tak więc, próbowałem zrobić sobie serwer, lecz już przy 1 punkcie coś nie styka :/

Obrazek


ty masz osiedlówke? jeśli nie, to kto jest twoim dostawcom?


Mam neostrade 2mb, mam zmienne ip+router.


ok, "router" masz podpięty pod jakiś modem czy bezpośrednio do kabla ADSL?
_________________

 
     
Sedative 
Maniak postów



Dołączył: 3812 dni temu
Posty: 317

Punkty: 1820
Wysłany: 2010-09-05, 17:40   

matt napisał/a:
Sedative napisał/a:
matt napisał/a:
Sedative napisał/a:
Tak więc, próbowałem zrobić sobie serwer, lecz już przy 1 punkcie coś nie styka :/

Obrazek


ty masz osiedlówke? jeśli nie, to kto jest twoim dostawcom?


Mam neostrade 2mb, mam zmienne ip+router.


ok, "router" masz podpięty pod jakiś modem czy bezpośrednio do kabla ADSL?


Wydaje mi się, że bezpośrednio do kabla LECZ mogę się mylić xd Router jest w biurze mojego dziadka (xD).
_________________
 
 
     
matt 
Aktywny amator



Wiek: 27
Dołączył: 4612 dni temu
Posty: 165
Skąd: łona matki

Punkty: 2180
Wysłany: 2010-09-05, 17:42   

dobra, do rutera zaloguj się za pomocą tego adresu : 10.0.0.138, ale uzytkownika i hasło do zalogowania się musisz sam się dowiedzieć, zrób resztę zgodnie z instrukcją i daj znać jbc.
_________________

 
     
Sedative 
Maniak postów



Dołączył: 3812 dni temu
Posty: 317

Punkty: 1820
Wysłany: 2010-09-05, 17:48   

matt napisał/a:
dobra, do rutera zaloguj się za pomocą tego adresu : 10.0.0.138, ale uzytkownika i hasło do zalogowania się musisz sam się dowiedzieć, zrób resztę zgodnie z instrukcją i daj znać jbc.


Z tym hasłem będzie trochę ciężko, ale spróbuje :P
_________________
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Style created by Matej from mStyles modified by Drool
statystyka