Wys³any: 2007-04-06, 15:21 Jak zrobiæ w³asny vinyl
W tym tutorialu opiszê jak zrobiæ w³asny vinyl nrg500 i jak umie¶ciæ go w grze.
1. Potrzebujemy 3 programów:
- IMG Tool
- TXD Workshop
- Program graficzny (ja u¿y³em Photoshop'a)
2. Uruchamiamy program IMG Tool. Z menu wybieramy File, Open.
3. Nastêpnie zaznaczamy plik gta3 i klikamy Otwórz.
4. W oknie programu poka¿± siê nazwy plików. Z menu wybieramy Edit, Find (lub wciskamy klawisz F2)
5. W polu Znajd¼ wpisujemy nrg500.txd. Teraz wystarczy klikn±æ Znajd¼ nastêpny. W oknie program automatycznie zaznaczy plik nrg500.txd.
6. Klikamy prawym przyciskiem myszy na nrg500.txd i wybieramy Extract.
7. Nastêpnie wybieramy miejsce, gdzie ma siê pojawiæ plik nrg500.txd. Zatwierdzamy klikaj±c Ok
8. Aby zrobiæ kopiê zapasow±, kopiujemy plik nrg500.txd i umieszczamy w folderze, np. Backup.
9. Teraz otwieramy program TXD Workshop. Z menu wybieramy Open TXD i znajdujemy plik nrg500.txd. Otwieramy plik i przechodzimy do drugiego obrazka - nrg5009body128.
Teraz z menu wybieramy Export i z listy wybieramy BMP. Wypakowujemy w miejsce, które nam odpowiada.
10. W³±czamy program graficzny, np. Photoshop, a w nim otwieramy nasz wyeksportowany plik nrg5009body128.bmp.
11. Rysujemy swój vinyl w zale¿no¶ci od upodobania. Za co odpowiadaj± poszczególne czê¶ci tekstury?
Po skoñczonej operacji zapisujemy plik pod t± sam± nazw± i pod tym samym rozszerzeniem, czyli BMP.
12. Znów w³±czamy TXD Workshopa z naszym plikiem nrg500.txd i przechodzimy do 2 obrazka, tak jak to robili¶my podczas eksportu. Teraz z menu wybieramy Import i znajdujemy nasz vinyl.
I klikamy Save TXD
13. W³±czamy IMG Tool'a. Z menu wybieramy File, Open.
Nastêpnie zaznaczamy plik gta3 i klikamy Otwórz.
14. Wciskamy klawisz F2 i w oknie wpisujemy nrg500.txd. Klikamy Znajd¼ nastêpny
15. Klikamy prawym przyciskiem myszy na pliku nrg500.txd i z listy wybieramy Delete.
16. Z menu Commands wybieramy Add.
17. Znajdujemy nasz vinyl, czyli plik nrg500.txd zapisany przed chwil± w TXD Workshopie. Zaznaczamy plik i klikamy Otwórz
18. Z menu Commands wybieramy Rebuild Archive.
Czekamy, a¿ program skoñczy odnawiaæ listê plików. Na samym dole programu widaæ % postêpu. Kiedy bêdzie 100% zamykamy okno programu, w³±czamy GTA San Andreas i cieszymy siê vinylem na NRG-500
Autor: Shark; Zakaz kopiowania jakichkolwiek czê¶ci poradnika bez zgody autora.
Dziêkujê gesiorowi i finallight.
12. Znów w³±czamy TXD Workshopa z naszym plikiem nrg500.txd i przechodzimy do 2 obrazka, tak jak to robili¶my podczas eksportu. Teraz z menu wybieramy Import i znajdujemy nasz vinyl.
Sora nie skapowalem :/
Shark [Usuniêty]
Punkty: 5065
Wys³any: 2007-04-06, 21:32
Czego nie kapujesz? przecie¿ wszystko jest jasno wyt³umaczone. Wybierasz teksturê, która jest zaznaczona w TXD Workshopie na niebiesko.
Klikasz import i znajdujesz zamiennik, czyli Twój vinyl, który mo¿e wygl±daæ np. tak
Wiek: 32 Do³±czy³: 7221 dni temu Posty: 1507 Sk±d: Myczków
Punkty: 7309
Wys³any: 2007-04-07, 16:01
Hehe. Zawalisty sposob na stuningowanie swojego bike. THX, ¿e wyjasniles. Ide wyprobowac :P
Dzia³a. Mam pytanie. Jak chce nadal tuningowaæ, to muszê od nowa zaczynaæ te wszystkie operacje, czy tylko zmodyfikowaæ zdjêcie nrg?
PS: Kto mi poda pomys³, na wygl±d?>
_________________ Co¶ dla osób, które lubi± moje stunty
I dla moich przyjació³!
Ostatnio zmieniony przez Raziel 2007-04-09, 17:19, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Punkty: 80
Wys³any: 2007-04-09, 15:52
Nie wiem sam, czyta³em na forach o programach i ¶ci±gn±³em gimpa i nie wiem co mam zrobiæ bo zaklinowa³em siê przy otwieraniu przez jaki¶ program pliku bmp. pisze mi, ¿e plik nie znany. Kto mi mo¿e pomóc przy otwieraniu programu gimp wyskoczy³o mi jakie¶ 40 b³êdów mówi±c, ¿e nie mo¿e odnale¼æ pliku ... pomó¿cie
Do³±czy³: 7124 dni temu Posty: 380 Sk±d: Nowy S±cz
Punkty: 440
Wys³any: 2007-05-02, 18:06
Mam pytanie : zrobi³em sobie skina tylko wsadzi³em za du¿y rozmiarowo(chodzi mi o rozmiary w pikselach) obrazek i program umie¶ci³ go pod bakiem a chcia³em trochê ni¿ej czy to wina rozmiaru obrazka czy czego¶ innego
Wiek: 37 Do³±czy³: 7410 dni temu Posty: 2606 Sk±d: Bia³ystok
Punkty: 39724
Wys³any: 2007-05-03, 00:10
To wina miejsca. Wymiary tekstury mo¿esz dowolnie zmieniaæ (w tym aspekt) ale to nie wp³ywa na umiejscownienie tekstury. Tym zajmuje siê UVW mapowanie. :P
Ten pentagram jest za du¿y. Musisz go zmniejszyæ, no i tylko .dff daje pole do popisu, je¶li chodzi o wiêksze obrazki, które mia³yby byæ wyra¼ne. To normalne, ¿e tak siê dzieje - wszystko zrobi³e¶ dobrze.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum