Wiek: 34 Do³±czy³: 6904 dni temu Posty: 165 Sk±d: ³ona matki
Punkty: 2180
Wys³any: 2010-09-01, 02:00 Host servera sa-mp
Yo³ Yo³ Yo³!
d³ugo siê tu nie udziela³em ale mam wenê i chcê pomóc co niektórym którzy zawsze marzyli lub kiedykolwiek chcieli zahostowaæ serverek sa-mp na w³asnym kompie.
posiadasz w domu ruter lub modem adsl ? masz zewnêtrzne IP ale wygl±da ono w ten sposób - 192.168.1.2 lub podobny? i gdy wysy³asz je znajomemu kumpel nie mo¿e siê podpi±æ do twojego servera? czy mo¿e masz zewnêtrzne IP ale jest ono zmienne/dynamiczne?
w dzisiejszym poradniku postaram siê obja¶niæ o co w tym kaman i jak zrobiæ aby nasz server zacz±³ dzia³aæ poza sieci± lokaln±.
zaczynamy!
Pierwszym krokiem jest sprawdzenie naszego lokalnego IP, wchodzimy w wiersz poleceñ i robimy jak na poni¿szym screenie.
spisujemy sobie ten adres i logujemy siê do rutera, w moim przypadku wystarczy wpisaæ w przegl±darkê nastêpuj±ce IP: 192.168.1.1, tam podajemy login i has³o (je¶li nigdy nie logowali¶cie siê do rutera/modemu w instrukcji lub gdzie¶ na jego spodzie powinien byæ login + has³o do rutera/modemu) a nastêpnie szukamy opcji zwi±zanej z "DMZ", w³±czamy ow± opcje i wpisujemy w tabelkê nasze lokalne IP tak jak zrobi³em to ja na poni¿szym screenie.
klikamy ok, zapisujemy i resetujemy ruter/modem
teraz....
Je¶li masz sta³e IP wy³±czasz lub konfigurujesz zaporê w Windowsie tak aby nie blokowa³a naszego servera, odpalasz go i wysy³asz adres IP do kumpla aby sprawdziæ czy wszytko dzia³a.
UWAGA! nie IP lokalnej sieci tylko IP internetu które mo¿esz sprawdziæ wchodz±c na stronê : http://whatismyipaddress.com/ natomiast my je¶li chcemy pograæ na naszym serverq dodajemy do listy nasze lokalne IP czyli w moim przypadku "192.168.1.2"
Je¶li... posiadasz zmienne/dynamiczne IP mo¿esz zamiast IP u¿yæ hostu oczywi¶cie o ile twój modem/ruter obs³uguje tak± mo¿liwo¶æ.
Teraz nalez± siê podziêkowania dla panów od SA-MP bo nareszcie pomy¶leli i zrobili tak, ¿e nie tylko IP zapisuje siê na li¶cie ulubionych serverów ale w wersji 0.3b zapisuje siê równie¿ HOST! oznacza to ¿e je¶li mamy zmienne IP nie bêdziemy musieli co chwilkê wysy³aæ nowego IP znajomym lub dodawaæ dany host w kó³ko do listy aby pobraæ nowe IP servera.
wchodzimy na nasz modem/ruter i szukamy opcji "DDNS", je¶li posiadamy tak± opcje z listy dostêpnych domen wchodzimy na jedn± z nich i rejestrujemy siê + wybieramy sobie jak±¶ darmow± domenê, w moim przypadku lista wygl±da nastêpuj±co :
kiedy zakoñczymy rejestracjê wystarczy skonfigurowaæ nasz host w nastêpuj±cy sposób :
po skoñczonej konfiguracji zapisujemy zmiany i resetujemy nasz modem/ruter
teraz zamiast rozsy³aæ swoje IP mo¿esz po prostu podaæ swój host, ale do swojej listu ulubionych musisz dodaæ IP sieci lokalnej, inaczej siê nie po³±czysz z serwerem.
mam nadzieje ¿e poradnik komu¶ pomo¿e na tym forum.
zabraniam kopiowania cze¶æ lub ca³o¶ci poradnika bez mojej zgody, uszanujcie to.
w razie problemu nie trujcie mi dupy na GG, piszcie w tym temacie.
Ostatnio zmieniony przez matt 2010-09-05, 17:26, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy
Wiek: 34 Do³±czy³: 6904 dni temu Posty: 165 Sk±d: ³ona matki
Punkty: 2180
Wys³any: 2010-09-05, 18:42
dobra, do rutera zaloguj siê za pomoc± tego adresu : 10.0.0.138, ale uzytkownika i has³o do zalogowania siê musisz sam siê dowiedzieæ, zrób resztê zgodnie z instrukcj± i daj znaæ jbc.
dobra, do rutera zaloguj siê za pomoc± tego adresu : 10.0.0.138, ale uzytkownika i has³o do zalogowania siê musisz sam siê dowiedzieæ, zrób resztê zgodnie z instrukcj± i daj znaæ jbc.
Z tym has³em bêdzie trochê ciê¿ko, ale spróbuje :P
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum